Zo geniet je lang na van een ontspannen vakantie

Afgelopen week sprak ik Simone. Zij vertelde enthousiast over haar heerlijke en ontspannen vakantie. Lekker luieren op het strand, afgewisseld met wandelen en fietsen in de bergen had haar goed gedaan. Weer helemaal uitgerust en met nieuwe energie is ze twee weken geleden weer aan het werk gegaan.

Opeens kijkt Simone plotseling wat somber voor zich uit. Terugblikkend realiseert ze zich dat het al weer een flinke warboel is in haar hoofd. Enkele collega’s zijn nog op vakantie en daardoor is het druk en stressvol op haar werk. Thuis moet ook iedereen wennen aan het ritme en de drukte van alle dag. Simone heeft het gevoel dat ze flink aan de bak moet om alle ballen in de lucht te houden. Weg is haar energie en haar ontspannen vakantiegevoel. En zo leuk en inspirerend is haar werk ook weer niet. Doet ze eigenlijk wel wat écht bij haar past?

Tijdens haar vakantie heeft ze op een rijtje gezet wat ze leuk vindt in haar werk,  wat haar energie en inspiratie geeft en wat voor haar een “energy drain” is. Ook heeft ze bedacht hoe ze daar iets aan kan veranderen en op welke manier ze het in haar team kan bespreken. Hoe zorgt ze dat haar team en het MT haar harde werken goed waarnemen. Ze had zich voorgenomen om dat direct na haar vakantie op te pakken. En nu? Het komt er gewoon niet vandoor de hectiek van alle dag. Er is altijd wel iets anders dat spoed heeft……

En hoe is het met jou? Ben jij nog lekker aan het nagenieten en houd je jouw heerlijke relaxte en ontspannen vakantiegevoel vast? Of zit je al weer vol in de stress en ben je de vakantie al weer helemaal vergeten? Heb jij tijdens jouw vakantie ook mooie en goede voornemens gemaakt? En tijd genomen voor rust en reflectie? Wat voor plannen heb je gemaakt? Misschien wil je meer tijd voor jezelf? Of meer tijd voor je gezin? Wil je met meer energie en plezier naar je werk en doen wat op jouw lijf is geschreven, écht bij jou past en je hart sneller van gaat kloppen?

Herkenbaar? Ik geef je 5 tips voor het lang genieten van een ontspannen en fijn vakantiegevoel!

1. Neem nu eens écht de tijd voor jezelf.
Je weet natuurlijk allang dat het goed is om tijd te nemen voor jezelf, maar in de drukte van alle dag is dat best lastig. Neem jij genoeg tijd voor ontspanning en energie? Deze tip bestaat uit twee delen:

– Neem iedere dag even tijd voor jezelf, al is het maar 10 minuten. Doe wat fijn is voor jou en realistisch is om in te plannen: maak een wandeling in je lunchpauze, fiets naar je werk als het kan, lees ’s avonds iets boeiends en leuks of bel even met een vriendin.

– Plan in je weekschema minimaal 3 vaste momenten waarop je écht de tijd en ruimte neemt voor jezelf en houd je daar ook aan. Wat vind je fijn om te doen? Denk aan een combinatie van beweging en ontspanning. Ga hardlopen, fietsen of naar yoga. Als het bij je past kun je mediteren, schrijven in een dagboek, muziek maken of naar muziek luisteren. Er zijn veel redenen waarom het moeilijk is om het écht te doen. Let vooral goed op dat het bij joú past, dat het iets is waar jíj energie van krijgt en dat het past in jouw werk- en levensschema past. Begin ermee en geniet!

2. Focus op wat voor jou belangrijk is.
Schrijf de 5 meest belangrijke onderwerpen op in jouw leven, in werk en privé. Schrijf daarna op waarmee je de afgelopen week vooral bezig bent geweest. Valt het merendeel van wat je hebt gedaan onder één van de 5 meest belangrijke onderwerpen die je hebt opgeschreven? Mooi! Het geeft rust en energie om dat te weten. Of zit er juist een groot verschil tussen die twee? Maak dan een todo-lijst voor de komende week. Schrijf een rijtje op met dingen die je écht zelf wilt doen en een rijtje met wat je moet doen, waar je niet onderuit komt. Kijk goed naar de tweede rij. Zijn er dingen waaraan je teveel energie besteedt? Of kun je iets van je lijst doorstrepen?

Leg jouw lijst vervolgens één dag weg en bekijk dan kritisch of je niet teveel hooi op je vork neemt. Staan er punten die geen haast hebben of bij nader inzien niet belangrijk zijn? Schrappen! Of zijn er zaken die je kunt uitbesteden? Schrijf op aan wie je hulp kunt vragen. Ben creatief. Bijvoorbeeld: als je kinderen hebt, bedenk wat zij kunnen doen. Dat is vaak meer dan je denkt. En belangrijk: denk ook aan kleine dingen, die kunnen soms veel tijd kosten.

3. Ga je met plezier naar je werk?
Top! Niets meer aan doen! Wat fijn dat je werk hebt waar je plezier en energie uit haalt! Of kost je werk je veel energie en wil je iets veranderen? Wat is het dat niet werkt voor jou? Misschien wil je jezelf ontwikkelen en een stap zetten, maar weet je niet precies wat bij je past? Heb je wensen en dromen, maar twijfel je of je dat wel kan waarmaken? Of is het een onderbuikgevoel en kom je er niet helemaal uit? Ga bij jezelf na wat voor jou goed werkt in jouw werk en in jouw leven. Waar krijg je energie en inspiratie van?

Schrijf daarna op wat voor jou niet werkt. Wat vreet energie? Probeer ook te bedenken en te voelen wat je wél nodig hebt en wat je zelf zou kunnen veranderen. Wat kun je met jouw leidinggevende of jouw teamgenoten bespreken? Waarmee kun je vandaag beginnen? En let op, ook hier geldt: denk aan kleine stappen. Als je alles in één dag wilt veranderen, neem je te veel hooi op je vork.

Door ons gesprek realiseert Simone zich dat ze goed is in haar vak en er inspiratie uithaalt. Juridische oplossingen vinden en projecten leiden vindt zij een leuke en boeiende uitdaging. Simone is nu in gesprek om nieuwe uitdagende projecten op te pakken, waar ze haar ervaring, expertise en oplossingsgerichtheid weer volop kan inzetten en waarvoor ze wordt gewaardeerd. Zo vindt ze stap voor stap haar energie en inspiratie terug.

4. Waar krijg jij energie en inspiratie van?
Waarvan gaat jouw hart sneller kloppen? Waarvoor kom jij je bed uit? Als je dat niet goed weet, schrijf dan eens op wat je leuk vindt en ga na wat je daarvan doet in je dagelijks leven. Wat zijn jouw wensen en dromen voor de toekomst? Heb je een doel of een richting voor komend jaar? Vind je het moeilijk om te bedenken: maak dan een mooie tekening van jouw dromen. Hoe ziet de ideale toekomst eruit voor jou? Dat is eerst misschien best spannend om je dat voor te stellen en te visualiseren, maar je zult zien dat het jou informatie en richting geeft. Neem de tijd om rustig te zitten. Doe je ogen dicht en droom! Doe daarna je ogen open een maak een mooie, kleurige tekening. Het klinkt je misschien kinderachtig in de oren, maar het helpt echt om van je hoofd naar je hart te komen. Probeer maar eens!

5. Kom in actie!
Nu heb je jouw dromen, wensen en voornemens opgeschreven. Hoe kun je dat omzetten in concrete stappen? Kijk wat je in positieve zin kunt veranderen. Maak een plan en let erop dat je concrete en werkbare stappen formuleert. Ben jij manager, breng jouw plan met veel inspiratie en enthousiasme in jouw team in. Ben professional, bespreek het dan op een opbouwende en positieve manier met jouw leidinggevende. Bedenk dat je vaak niet in één stap bij je ideale situatie bent, een kleine stap is ook een eerste stap in de goede richting! Succes!

Veel juridische en professionele vrouwen nemen zich tijdens hun vakantie voor om meer energie en balans in hun leven te brengen, bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe ze inspirerend werk kunnen hebben met volop ruimte voor hobby’s, passies, gezin, kinderen en partner. Geldt dit ook voor jou? Durf je stap te zetten om dingen te veranderen? En weet je hoe dat het beste kunt aanpakken?

Ik wens je van harte veel inspiratie, energie en resultaat in jouw werk. Geniet heerlijk na van een ontspannen en relaxed vakantiegevoel! En van het prachtige weer van nu!