Elke vrouw die bij mij binnenkomt komt is met z’n tweeën. Ze neemt altijd haar moeder mee. Niet in persoon natuurlijk, mijn klanten zijn zelfstandige, professionele vrouwen die zelf prima hun belangen kunnen behartigen. Maar hun moeder speelt altijd een rol. Ook bij jou… Of het nu een moeder is die:

  • het perfecte voorbeeld voor je was,
  • ongemerkt het goede deed (iets wat je je als kind niet besefte)
  • bescheidenheid hoog in het vaandel had
  • je altijd vertelde hoe belangrijk het is om financieel onafhankelijk te zijn,
  • of afhankelijk was van je vader, onzeker over haar eigen kunnen en daardoor haar talenten niet uit de verf liet komen.

In hoe jij je plek inneemt, speelt je moeder altijd een rol.

Mijn moeder is vandaag extra in mijn gedachten.
Ze zou vandaag jarig zijn geweest. Ze is er al 8 jaar niet meer.

Een lieve en zorgzame moeder
Mijn moeder was lief en zorgzaam. Ze luisterde naar alle indrukken en verhalen waarmee mijn twee zusjes en ik uit school kwamen. Ze dacht met mij mee en ze was er zoveel mogelijk voor mij (ze had een gezin te runnen en moest natuurlijk haar aandacht verdelen). Ze moedigde mij aan, of ik nu huiswerk aan het maken was of een hut ging bouwen.

Mijn moeder stopte met werken toen ik werd geboren
Ze werd financieel afhankelijk van mijn vader en besteedde veel tijd aan het huishouden. Zo ging dat in die tijd. Maar belangrijker, ze voelde zich niet vrij om voor zichzelf te kiezen. Als jong meisje bedacht ik al dat ik dat anders wilde doen.

Ik heb veel van haar geleerd in positieve zin en ook in belemmerende zin, zoals dat gaat tussen ouder en kind. Tussen moeder en dochter.

Het positieve dat ik van mijn moeder geleerd heb en nog steeds toepas, is haar beschikbaarheid voor ons
Diezelfde beschikbaarheid, met mijn hele hart, heb ik voor mijn kinderen en voor mijn klanten.
Iets wat ik pijnlijk vond om te zien bij mijn moeder, was haar afhankelijke opstelling. Ze voelde niet de ruimte voor zichzelf te kiezen en ze klaagde daar soms over.

Natuurlijk heb ik ook die neiging van haar overgenomen, maar daar steek ik nu zelf een stokje voor. Deze valkuil is een van mijn krachtige eigenschappen geworden: ik herken de neiging bij mezelf als ik me even een slachtoffer voel, en ik weet inmiddels precies hoe ik dat kan keren. Dat gevoel gebruik ik om juist heel zuiver mijn verantwoordelijkheid te nemen. En ook dat leer ik mijn klanten.

Hoe werken de lessen van jouw moeder door in jouw leven en loopbaan?

De vrouwen die bij mij komen willen iets in de wereld zetten. Ze timmeren aan de weg maar hebben het gevoel dat ze ieder moment door de mand kunnen vallen. Of ze vragen zich af hoe ze die vrouwelijke directeur meekrijgen die iedere keer lijkt dwars te zitten, terwijl ze zelf toch ook leidinggevende zijn of vakspecialist met de regie over een project. Onderhuids speelt daarin bijna altijd mee wat ze ooit van hun moeder geleerd hebben.

Wil je leren hoe de les van jouw moeder doorwerkt in jouw loopbaan? En hoe je daar je voordeel mee kunt doen?

Doe mee aan de Women of Impact dag op 10 juni 2022 in Clingendael, Den Haag
Versterk leading inside out en realiseer waardevolle impact vol vertrouwen

Het wordt een geweldige dag, waarin je leert hoe je de kracht van je moeder inzet of dat wat je belemmert achter je laat.

Door te oefenen met andere vrouwen in leidinggevende en expert-posities ervaar je hoe je jouw kracht effectief en vol vertrouwen zichtbaar kunt maken.

Er zijn nog een paar plaatsen dus schrijf je snel in. 

Mijn ervaring is dat werkgevers het belang van deze dag in zien en dus bereid zijn te betalen voor jouw deelname.

Wil je er meer over lezen, kijk hier: Women of Impact-dag: versterk leading inside out en realiseer waardevolle impact vol vertrouwen.

Tot 10 juni a.s. in Clingendael!

Marlies