Als je een van mijn klanten tegenkomt, zou je het niet zeggen. Het lijken zelfverzekerde vrouwen met een goede functie, maar de meesten voelen zich veel onzekerder dan ze overkomen.

Die positie ken ik zelf in al mijn vezels. En gelukkig ben ik die voorbij. Ik heb inmiddels al jaren oprecht de stevigheid die ik uitstraal, maar ik weet hoe het is om een kloof te voelen tussen je uiterlijke zelfverzekerdheid en innerlijke onzekerheid.
En het is niet voor niets dat ik dat nu benoem. Dat ik er eerlijk over kan zijn, betekent dat ik het achter me heb gelaten. Ik kan het invoelen, er aan relateren, maar het is niet meer mijn dagelijkse staat van zijn. Wat een weg is dat!

De onzekerheid waar ik mijn klanten mee help, laat ik af en toe zien
Ik schrijf niet alleen over mijn vak en over mijn klanten, ik schrijf ook regelmatig over mezelf. Mensen vragen zich af of dat zo verstandig is. Een coach wordt geacht niet onzeker te zijn of geen zwakheden te hebben. Maar ik ben ervan overtuigd dat het voor mijn klanten zinnig is dat ik de onzekerheid waar veel powervrouwen achter de schermen mee kampen, ook ken.

In zekere zin fungeer ik als rolmodel, want ik heb het achter me gelaten
De scherpte, de gedecideerd die je van mij ziet is geen façade meer. Dus ik vertel vrij makkelijk en open over de onzekerheid die ik jaren geleden zelf had, en ook dat ik hem nog wel eens tegenkom. Ik vertel over mijn leven, de hobbels en uitdagingen die ik ben tegengekomen en hoe ik die heb overwonnen. En die ik iedere keer als ze zich voordoen, weer overwin. Veel sneller en gemakkelijker dan vroeger, omdat ik nu weet hoe ik het kan aanpakken en wie ik om hulp kan vragen.

Maar er zijn andere dingen waar ik niet zo gemakkelijk over schrijf
Veel moeilijker vind ik het om te schrijven over de complimenten die ik van mijn klanten krijg. Die gaan over de sterke eigenschappen die ik heb als coach. Mijn klanten waarderen mij om mijn scherpte, ik ga een spade dieper en straal vakkundigheid, stevigheid en rust uit. En als je me raakt in mijn vuur over vrouwelijk leiderschap, zie je ook mijn grote enthousiasme. Ik word geloofd om mijn directheid, want ik durf te benoemen wat er is en wat er te leren is.

Krijg ik zo’n compliment, dan laat ik het snel van me afglijden en schrijf het toe aan de methodiek die ik gebruik als coach, zoals lichaamsgericht en systemisch werken.

Het kost me zelfs moeite om de bovenstaande alinea op papier te zetten. Al die dingen vertellen voelt als opscheppen, maar ze zijn wat ik terugkrijg van anderen. Als ik erover nadenk merk ik: ze zijn wel waar.

Complimenten echt horen is een uitdaging. En o zo belangrijk om erover te vertellen
En ik dénk erover na. Want ik weet hoe belangrijk het is om complimenten echt te horen en ze niet weg te wuiven. Of eraan voorbij te gaan.

Dat overkomt jou ook vast. Je bént goed in je werk dus je ontvangt complimenten, maar ze laten binnenkomen? Dat is een stap verder.
Je mag complimenten echt omarmen. Die ander zegt het niet voor niets. Put er kracht uit.

En: vertel erover. Met hard werken alleen bereik je niet wat je wilt bereiken. Realiseer je dat iederéén hard aan het werk is. Dus als jouw MT, directie of team niet goed weet wat je allemaal doet, is dat niet omdat ze het niet willen weten. Of uit kwade wil. Het is omdat niemand ze vertelt hoe goed je je werk doet.
Doe daarom aan storytelling. Je bent zichtbaar als je vertelt welke belangrijke dingen je allemaal voor elkaar krijgt. Vertel het als volgt: ‘ik samen met …’. Dit kun jij invullen: ‘mijn MT, mijn directie, mijn team’. Neem verantwoordelijkheid voor je resultaten en je talenten.

Moed en lef
Zoals ik het zelf ervaar, vraagt dat om moed en lef. Want af en toe komt nog dat gevoel bij me op: ‘wie zit er nu op mijn verhaal te wachten?’ Mijn antwoord is: iedereen die het maar wil horen. Iedereen voor wie het relevant is. Dus ga het gewoon doen.

Als jij je ondanks jouw leidinggevende positie nog regelmatig onzeker voelt in je rol, is het waarschijnlijk nog lastiger je kracht te benoemen
Dus vraag ik aan jou: waar ben jij heel goed in? Met andere woorden, schep eens op. Mail mij of stuur een pb. Of heel ‘bold’: zet het hier in de commentaren.

En wil je een steun in de rug?
Lees mijn vorige blogs en schrijf je in voor mijn komende blogs met gratis tips en inspiratie.

Of meld je aan voor een verhelderde sparringsessie met mij. Ik heb de komende weken nog een paar plekken beschikbaar.