Ik droomde dat een vrouw premier was van Nederland.

Toen ik wakker werd, realiseerde ik me: we zijn er bijna! We hebben nog geen vrouwelijke premier, maar we hebben voor het eerst 10 vrouwelijke partijleiders, een record! En we hebben een vrouwelijke partijleider van de tweede partij van Nederland. We zijn echt op weg naar een nieuwe werkelijkheid!

Rolmodellen zijn van belang op alle terreinen. Waarom is het bijvoorbeeld zo belangrijk dat er meer vrouwen zijn in de politiek?

Vrouwen hebben impact op vrouwen-thema’s
Vrouwen staan al jarenlang aan de basis van veranderingen die een grote impact hebben op het leven van vrouwen. Zo zorgde een vrouwelijk PvdA-Kamerlid er in de jaren 50 voor dat vrouwen niet meer hoefden te stoppen met werken zodra zij trouwden. En anno 2021 proberen vier Kamerleden – waaronder drie vrouwen – de initiatiefwet Gelijke beloning van mannen en vrouwen door de Kamer te loodsen.

Zichtbaarheid van vrouwen: het rolmodel-effect
Uit internationaal onderzoek blijkt dat 73% van de vrouwen het gebrek aan vrouwelijke rolmodellen als grootste barrière van hun carrière zien.

Zoals Jet Busschemaker recent zei: “Het is cruciaal dat vrouwen ook in de politiek rolmodellen zien. Als vrouwen en meisjes een vrouw in een bepaalde functie zien, dan denken ze sneller: Hé, dat is ook iets voor mij.”

Sigrid Kaag en Lilianne Ploumen zijn rolmodellen voor mij
Sigrid Kaag is een rolmodel voor mij om haar internationale carrière, haar diplomatie als minister van Buitenlandse zaken en om haar boodschap van nieuw leiderschap waarmee ze een voorbeeld is voor vrouwen en meisjes. Lilianne Ploumen bewonder ik om hoe zij in korte tijd SheDecides heeft opgericht toen Trump de geldkraan dichtdraaide voor steun aan buitenlandse organisaties die bezighouden met veilige abortus.

Rolmodellen in mijn training
En ik kan nog zoveel meer prachtige vrouwen opnoemen die een rolmodel voor mij zijn. Daarom gebruik ik graag rolmodellen in mijn trainingen. Bij eigenschappen die je wilt ontwikkelen kan een rolmodel als voorbeeld dienen. Een rolmodel kan je een stap verder brengen in je carrière en in je leiderschap.

Eerst had ik er niets mee, met rolmodellen
Ik stond lang wat sceptisch tegenover rolmodellen. Leuk dat die vrouwen het zo ver hebben geschopt. Geweldig dat ze zo succesvol zijn. Maar wat moest ik ermee? Kon ik ervan leren? Ik had geen idee wat. Nu weet ik dat het voortkwam uit onzekerheid. Ik had het gevoel dat de positie van een rolmodel niet voor mij was weggelegd. Voor mij duurde het dus ook even voordat ik de waarde voelde van een rolmodel.

Inspirerend rolmodel dicht bij huis
Totdat ik een leidinggevende had die een rolmodel voor mij was en nog steeds inspirerend voor mij is. Ik was begin 30 en had net mijn eerste kindje gekregen. Ik woonde in Den Haag en werkte in Amsterdam Zuid-Oost. Mijn vrouwelijke leidinggevende steunde mij. Zij moedigde mij aan en zag mij als persoon. Hoewel zij jonger was dan ik en nog geen kinderen had, begreep zij dat het voor mij als jonge moeder wennen was om mijn werk- en privé-situatie op elkaar af te stemmen. Zij zag dat ik het kon. Zij zag meer in mij dan ikzelf. Iedere keer als ik de vraag krijg wie voor mij een rolmodel of inspirerend leidinggevende is, vertel ik over haar. Zij is een waar rolmodel voor mij. Ik heb veel aan haar te danken.

Toen ik ontdekte hoe zij mij inspireerde, kon ik ook de meerwaarde van andere rolmodellen zien en wat ze me kunnen brengen. Ook Sigrid Kaag en Lilliane Ploumen hebben eigenschappen waarvan ik kan leren, die ik op mijn manier kan integreren in mijn werk en mijn leven. Ik trek me aan hen op en leer van wat ik hun positieve eigenschappen vind.

En nu ben ik benieuwd: welke vrouw is een voorbeeld voor jou?