‘Ja!’ zeg ik heel enthousiast als me wordt gevraagd om een Masterclass te geven voor een groep van 50 vrouwen. De groep is helemaal op mijn lijf geschreven en het thema ook: De magie van vrouwelijk leiderschap. Het is mei, de Masterclass is in september.

De weken verstrijken
Ik neem me voor om mijn presentatie op tijd voor te bereiden. Maar nu nog even niet. In juni organiseer ik een Women of Impact dag, dat gaat natuurlijk voor. De zomer vliegt voorbij door een bijzondere reis naar Israël met mijn twee kinderen. En dan is het opeens september…

Uitstelgedrag (door gebrek aan vertrouwen)
‘Nu moet ik toch eens vaart gaan maken’, denk ik bij mezelf. Vrouwelijk leiderschap is natuurlijk mijn specialisme, maar alles wat ik doe is iedere keer weer maatwerk. Dat vergt een gedegen voorbereiding. Ik neem me voor om het dit keer op tijd voor te bereiden. Want uitstelgedrag is een oude bekende voor mij, gedrag dat af en toe de kop opsteekt.

Onderliggende overtuiging
Of eigenlijk gebeurt er dit: ik wacht – onbewust – tot ik druk voel die me in beweging brengt, me in de actiestand brengt. En daar ligt een verscholen overtuiging onder: ik kan het niet.

Ik voel al een lichte spanning in mijn lichaam. Dat is goed, daardoor kom ik in beweging. Te veel spanning kan me verlammen, weet ik uit ervaring. Dan ga ik in de ‘freeze’ stand.

Ik ga lekker met de voorbereiding aan de slag. En dan, een paar dagen van tevoren grijpt de stress me toch naar de keel: ‘Kan ik het wel? Wie ben ik om hierover iets te vertellen? Al deze vrouwen doen veel belangrijkere dingen dan ik!’

Bijna gaat de negatieve gedachtenspiraal weer met me aan de haal
Het imposter fenomeen, het gevoel dat ik ieder moment door de mand kan vallen, gaat bijna met me aan de haal.

Bijna.

De spiraal die mij vroeger zo vertrouwd was, weet ik nu een halt toe te roepen. De imposter in mij is niet weg, maar ik weet precies wat ik moet doen als ‘ie de kop opsteekt. Hij krijgt me niet meer in zijn greep.

Wil jij ook… de spanning uit je lijf, je negatieve gedachtenspiraal ombuigen en vertrouwen op jezelf?

Begin met deze 3 tips:

  1. Voel de stevigheid in je lichaam: voel je voeten stevig op de grond, je benen die je dragen, je levensenergie bij je bekken en het vertrouwen op je eigen kunnen in je buik. Kortom, zet energetisch werken in.
  2. Benoem alle stemmen in je lichaam: je innerlijke criticus, de uitsteller in jou en ook de krachtige kennisdeler in jezelf en de podiumpakker. Doe aan Voice Dialogue.
  3. Zoals een wijze begeleider van begeleider van het ITIP jaren geleden tegen mij zei: ‘vertrek’: kom in beweging zonder de uitkomst te weten.
    In ‘gewoon’ Nederlands (:)): ga gewoon doen!

Ik doe dit ook iedere keer weer in mezelf. Dat wat ik anderen leer, pas ik zelf keer op keer toe – want onze triggers verdwijnen niet, maar we leren er wel steeds beter mee omgaan. Ik weet inmiddels: ik kan dit.
Dit zorgde ervoor dat ik toch met zelfvertrouwen de Masterclass begon.

De Masterclass is een groot succes
Op het moment dat ik voor de groep ga staan voel ik het al. Wat is het geweldig om dit te doen: mijn verhaal te vertellen en kennis te delen met al die 50 vrouwen! Ik zit al meteen lekker in een flow. Alle vrouwen zijn duidelijk persoonlijk betrokken bij het onderwerp. Al vanaf het begin stellen zij veel vragen. En ik geef enkele opdrachten. Ik stel een reflectie- en een toekomstgerichte vraag en ze gaan met elkaar in gesprek. En natuurlijk doen we ook lichaamsgerichte oefeningen.

Met alle vrouwen in een flow
Iedereen doet enthousiast mee. Eigenlijk zitten we met z’n allen in een flow. Na afloop vliegen de complimenten me om de oren. Fijn natuurlijk, maar dat is niet waar het mij om gaat. Voor mij is het belangrijk dat ik zo veel vrouwen heb kunnen inspireren en aan het denken heb gezet over hun leiderschap.

Wil jij ook flow in je werk, zonder last van uitstelgedrag?
Wil jij ook flow en impact bereiken in je werk? En je innerlijke criticus geruststellen? Je kunt je hier aanmelden voor een online strategiegesprek (60 minuten en vrijblijvend). Elke maand geef ik er eentje weg.