Als klein meisje was ik verlegen en bazig tegelijk
Het één had ongetwijfeld met het ander te maken. Want iedere keer dat ik me liet gelden en bazig was, vond mijn omgeving daar iets van. Jij bent ook altijd zo boos, zei mijn moeder dan. En mijn vriendinnetjes schrokken wel eens en gingen snel naar huis. Als reactie daarop kroop ik weer een tijdje in mijn schulp totdat het in mij zo ging koken dat het er weer uitspatte.

De andere kant zag ik als kind niet
Die ‘bazigheid’ had natuurlijk ook een positieve kant. Want die was er natuurlijk ook. Ik kwam met allerlei ideeën. Van hutten bouwen tot circusje spelen. Als ik me vrij voelde, was ik de gangmaker. En kreeg ik andere kinderen mee. Mijn zusjes nam ik op sleeptouw en mijn vriendinnen en ik hadden de grootste lol samen. Best jammer dat ik dat deels afleerde door de reacties uit mijn omgeving.

Wat heb jij ten onrechte afgeleerd?
Wat deed jij vanzelf als kind? En welke eigenschappen heb jij ten onrechte afgeleerd?
Kreeg jij als kind ook te horen dat je bazig was? Dan ervaar je vast dat je nu wel eens onzeker wordt in situaties waar je iets van vindt. Situaties waarin je je eigenlijk je mond wilt open doen. Maar dan lijkt het wel of er iets stokt van binnen. Je bent bang dat de mannen om je heen je bazig vinden. En het laatste dat je wilt is ze tegen je in het harnas jagen.

Als volwassene heb ik geleerd me uit te spreken
Ik heb geleerd om aan te geven wat ik wil, wat voor mij belangrijk is. En ook wat ik niet fijn vind. Dat vind ik nog steeds wel eens moeilijk om het op een goede manier te doen. Ik slik iets nog wel eens een tijdje in. Dan merk ik in iedere porie in mijn lijf dat het niet werkt voor mij. Ik word onrustig en weet dat me iets te doen staat. Om ervoor te zorgen dat ik het niet opzout als in een snelkookpan én er geen dingen zomaar uit flap, ga ik mediteren, schrijven of wandelen om te voelen wat er precies in mij leeft. En dan treed ik naar buiten. Om aan te geven wat ik wil. Om iets voor elkaar te krijgen. Of juist om aan te geven ‘dit werkt niet voor mij’.

Van binnen weet jij ook precies wat je wilt
Jij weet wat je wilt en wat je kunt. En daar mag je op vertrouwen. En je mag het uitspreken. Sterker nog, van binnen weet je “ik moet me uitspreken”. Want dat wat jij wilt en wat jij kunt, heeft de wereld nodig. Het grote geheel is erbij gebaat dat je je uitspreekt. Dan maar bazig. Maar wel van binnenuit en in contact met de ander.

Ik moet bij dit onderwerp altijd denken aan Sheryl Sandberg met haar uitspraak: “I want every little girl who’s told she’s bossy to be told instead she has leadership skills.”

Sinds deze week kunnen we daar een mooie Nederlandse uitspraak van Sigrid Kaag aan toevoegen. Dit is wat zij zei tijdens het verkiezingsdebat van het Jeugdjournaal van 14 maart 2021: Trek je niets aan van haat op sociale media. En twijfel nooit, nooit, nooit aan jezelf. Dat is mijn advies aan alle jonge kinderen.”

Wil jij ook leren hoe je van jouw ‘bazigheid’ jouw kracht kunt maken of hoe je de weggestopte bazigheid in jou kunt oproepen en op een goede manier kunt inzetten? Zodat je impact hebt en echt van betekenis bent?

Doe mee aan de gratis workshop Hoe je als vrouwelijk leider impact realiseert in je carrière.

Schrijf je in voor één van de volgende data:

  • maandag 22 maart a.s. van 20.00 – 21.00 uur
  • vrijdag 26 maart a.s. van 12.00 – 13.00 uur,
  • maandag 29 maart a.s. van 20.00 – 21.00 uur.