De vakantievoorpret wil er dit jaar nog niet van komen. Dat geldt tenminste voor veel van mijn klanten: je hoofd loopt over van wat er allemaal moet gebeuren. De laatste maanden is er weer zoveel opgestart dat je je afvraagt hoe je de vakantietijd moet overbruggen.

Twee stappen naar voren en één stap terug
Je voorziet een grote breuk in wat je aan het opbouwen bent. Je kunt er toch niet zomaar een paar weken uit? Het voelt als twee stappen naar voren en één stap terug. Het lijkt alsof je de enige bent die hiermee worstelt.  Maar aan de andere kant is er ook een vrolijk liedje over geschreven. Dus tja, je zult wel niet de enige zijn. Maar daarmee is het nog niet opgelost.

Dat doet mij denken aan het begin van mijn carrière als advocaat
Op het kantoor waar ik werkte deed ik als jonge advocaat alle rechtsgebieden tegelijk: van ondernemingsrecht en arbeidsrecht tot familierecht en strafrecht. Ik had de hele dag besprekingen en zittingen bij de rechtbank. Vaak was er pas ’s avonds tijd om voor te bereiden en stukken te schrijven. En als ik op vakantie ging, zat er niets anders op dan een stapel werk mee te nemen.

Boos oog
‘Die stapel werk ligt je dan de hele vakantie vanuit een hoek van de kamer als een boos oog aan te kijken’, zei één van mijn beste vriendinnen van toen (en nog steeds) die ook als advocaat werkte. En inderdaad, het boze oog keek mij steeds indringender aan. Het kreeg een stem die riep: “Marlies, je moet nog iets doen, je moet aan het werk”. Echt goed ontspannen lukte natuurlijk niet.

Schuldgevoel
En wat deed ik met het boze oog, eenmaal op vakantie? Helemaal niets. Even weg uit de waan van de dag vond ik dat ik een beetje ontspanning wel had verdiend. En de ‘sense of urgency’ was er opeens niet meer. Voor het boze oog kwam wel iets in de plaats: een schuldgevoel dat de hele vakantie met mij meereisde en er iedere keer weer was als ik mijn blik erop wierp. Of zag het boze oog nu mij?

Voice Dialogue en mijn verschillende ikken
En zo werd het de vraag welke stem – en dus welke ik – in mij de overhand kreeg: de werk-ik of de vakantie-ik? Tegenwoordig noem ik het werken met zulke innerlijke stemmen met verschillende rollen Voice Dialogue, een techniek die ik vaak toepas – maar eigenlijk was ik er destijds dus al mee bezig’. Maar met de kennis van nu had ik nadrukkelijker voor de ‘vakantiestem’ of ‘vakantie-ik’ kunnen kiezen. De stem van het boze oog had ik dan tot stilte kunnen manen. Dat had een hoop gescheeld in ontspanning!

Wat kun jij doen om lekker op vakantie te gaan, helemaal te ontspannen en geen breuk te laten ontstaan in wat je aan het opbouwen bent?

Ik heb 5 tips voor jou voor een ontspannen vakantie: 

  • Overbrug de vakantie zonder dat je van de radar  verdwijnt. Betrek je MT en teamleden het hele jaar door bij jouw missie en je visie. Draag voor je vakantie jouw missie en visie aan hen over en vraag hen om gerichte activiteiten op te pakken om het project zichtbaar te laten blijven.
  • Delegeer en draag verantwoordelijkheid over. Geef je over en vertrouw. Juist door het los te laten creëer je ruimte bij je teamleden die aan het werk zijn. Zo zet je mooie dingen in de wereld in de periode dat je er niet bent.
  • Verspreid de belangen. Zorg dat je de belangen bij de voortgang van het project verdeeld hebt op andere belangrijke plekken in de top van de organisatie.
  • Wijs één persoon aan die tijdens je vakantie verantwoordelijk is voor jouw portefeuille. Dat is de persoon die jou kan bereiken als er spoedeisende vragen zijn. Communiceer dat met je relevante collega’s. En een cliché maar ik noem het toch even: voor zoveel mogelijk rust en een ontspannen vakantie: check zo min mogelijk je mail. Ook al denk je dat je er rustig van wordt als je weet wat er speelt. Dat is ‘schijn-rust’. Het brengt tijdelijk rust in je hoofd maar geen diepere rust van binnen.
  • Doe aan Voice Dialogue en laat je boze oog op je werk voor een ontspannen vakantie. Zo kun je na je vakantie weer volop energie aan de slag. Wil je weten hoe je dat aanpakt? En hier voor eens en voor altijd een doorbraak in realiseert? Plan een strategiegesprek en een eerste coachervaring met mij in. Dat is wel zo efficiënt en effectief.

En ik? Ik sta er bewust bij stil en zo laat ik mijn boze oog lekker thuis!