Verschillen tussen mannen en vrouwen? Ja, die zijn er. Maar er zijn ook veel overeenkomsten. En toch ben ik vóór het veelbesproken vrouwenquotum. Ik vind het een goed idee als er een regel is die een minimaal percentage vrouwen in een bepaalde functie of sector voorschrijft. Maar dan moeten we meteen ook iets anders afspreken…

Het gaat natuurlijk eigenlijk niet om ‘man’ of ‘vrouw’

Veel van wat we als typisch mannelijk of vrouwelijk ervaren, hangt niet direct samen met iemands fysieke geslacht. Zowel mannen als vrouwen zijn soms ‘mannelijk’, ze bouwen, presteren, zijn daadkrachtig en doelgericht en hechten aan het belang van feiten. En ze zijn soms ‘vrouwelijk’, ze verbinden, gebruiken hun intuïtie, werken samen, hebben oog voor relaties en zijn gericht op ontwikkeling van zichzelf en de omgeving. En inderdaad hebben vrouwen meestal meer vrouwelijke energie en slaat de balans bij veel mannen eerder door naar de ‘mannelijke’ eigenschappen. Juist die ‘mannelijke’ eigenschappen worden gewaardeerd in organisaties. Ze helpen om een leidinggevende positie te bereiken.
De verschillen tussen mensen met meer mannelijke energie en mensen met meer vrouwelijke energie maken dat maatregelen zoals het vrouwenquotum naar mijn mening nodig zijn.

Het vrouwenquotum: goed voor lieslaarzen

Het vrouwenquotum zal vooral vrouwen met meer mannelijke energie enorm gaan helpen. Deze vrouwen ambiëren een topfunctie. Ze zijn eerder van de lieslaarzen dan van de naaldhakken, maar tot nu toe lopen ze vaak aan tegen de maatschappelijke opvattingen over vrouwen. Zij hebben nodig dat hun mannelijke energie ingezet wordt en zijn gelukkig en succesvol als die energie tot haar recht komt. Zij zijn verhoudingsgewijs in de minderheid en moeten nu nog te vaak opboksen tegen vooroordelen over vrouwen en ondoorgrondelijke benoemingsmechanismen.
Als deze groep vrouwen meer kansen krijgt, betekent dat meer mogelijkheden en gelijkheid voor álle vrouwen op de arbeidsmarkt.

Naaldhakken? Blijf financieel onafhankelijk

Zo heeft het vrouwenquotum positieve effecten voor vrouwen in het algemeen. Maar dat betekent niet dat iedere vrouw – of iedere volwassene – zo hoog mogelijk moet inzetten op de arbeidsmarkt. Voor mensen met meer vrouwelijke energie, de naaldhak-types zeg maar, biedt een parttime functie vaak een voordeel. Zij hebben dát nodig om gelukkig en succesvol te zijn in hun werk met en genoeg aandacht te besteden aan andere zaken in hun leven.
En dat is wat ik ook zou willen afspreken: dat een parttime functie óók oké is. Dat niet iedereen hoeft te streven naar een functie met zo veel mogelijk aanzien, zo hoog mogelijke betaling en zo veel mogelijk uren.

Een baan van minimaal 30 uur

Het is wél zeer belangrijk dat iedere volwassene blijft werken. Genoeg om financieel onafhankelijk te zijn, dus laten we zeggen: gemiddeld minimaal 30 uur in de week. Ook als er kinderen komen. Vrouwen zowel als mannen. Want het leven heeft leuke dingen voor je in petto, maar soms ook minder leuke. Als je financieel onafhankelijk bent, heb je meer flexibiliteit om minder leuke situaties op te vangen.
De vrouwen die ik coach op hun loopbaan, moedig ik dan ook aan om te werken op de manier waarop zij het liefst willen werken. Zodanig dat zij leuk werk doen waar ze energie van krijgen en waardoor ze financieel onafhankelijk zijn. En dat kan prima met lieslaarzen, daar hoef je niet eens naaldhakken voor aan te trekken.

Hou je broek op, wat je ook aan je voeten hebt

Dus op naar de inzet van jouw mannelijke én vrouwelijke energie in 2020 in een functie die jou past en waardoor je financieel je eigen broek op kunt houden! Met naaldhakken eronder, of lieslaarzen.