Mijn oma bakte altijd een krentenbrood met kerst
Toen ik jong was wist ik niet beter. Als jong meisje mocht ik de krenten en rozijnen wassen en verbaasde ik me erover dat het deeg er uren over deed om te rijzen. Mijn moeder heeft die traditie overgenomen. En zo aten wij iedere kerst weer het overheerlijke krentenbrood.

Toen mijn moeder een herseninfarct kreeg ben ik begonnen met bakken
Ik was toen 34. Stapje voor stapje heb ik het recept van haar gekregen. Ze kon zich het recept niet precies meer herinneren.
Sindsdien bak ik uit drie recepten en mijn eigen herinneringen met iedere kerst een krentenbrood. De eerste keer te zout, de tweede keer te flauw en de derde keer had er best meer suiker in gemogen. Stukje bij beetje schaafde ik ieder jaar aan het recept, net zo lang tot het resultaat het heerlijke krentenbrood is dat ik ken uit mijn jeugd. Ieder jaar leer ik weer bij.
En ieder jaar ben ik weer blij dat ik het krentenbrood heb gebakken.

Want het gaat mij niet alleen om het krentenbrood
Het gaat mij om de verbinding die ik ermee breng. Daarin ligt voor mij de toegevoegde waarde. Dat traditionele brood staat voor mij voor belangrijke waarden: persoonlijke aandacht, vakmanschap, samenzijn. Ik voeg met dat brood iets toe aan mijn kleine gemeenschap, aan mijn gezin, de mensen met wie ik kerst vier.

Jouw werk is als mijn krentenbrood
Dat wil jij met je werk ook: steeds beter worden, om daarmee iets toe te voegen aan het geheel. Aan je afdeling, je organisatie, de maatschappij.
Je werkt hard om beter en beter te worden. Je ontwikkelt jezelf, je leert van je fouten. Je wordt een steeds beter krentenbrood, zeg maar.
Wat wel een lastige is en blijft, is om jouw recept – dat wat jij bijdraagt – in de organisatie te zetten. Zoals ik het jarenlang ook spannend vond om mijn versie van het kerstkrentenbrood op tafel te zetten. Je groeit en je wordt alsmaar beter in je werk, maar je vindt het moeilijk om (je vraagt je af hoe) voor jezelf de verbinding te maken met de organisatie, met jouw MT.

Ze hebben er recht op (en ze zitten erop te wachten!)
Net zoals ik graag wil dat mijn familie geniet van mijn krentenbrood en vooral van elkaar, wil jij dat jouw organisatie profiteert van wat jij allemaal doet. En geloof me: daar zit jouw management en jouw organisatie net zo hard op te wachten als mijn gezinsleden op mijn verse krentenbrood! Je weet natuurlijk best dat jij daar de schakel in moet zijn. Dat je íets anders moet doen dan tot nu toe om die verbinding te maken, om onder de aandacht te brengen wat jij kunt toevoegen aan het geheel. Maar hoe?

Ook daar zijn recepten voor.

En ook die recepten heb ik de afgelopen jaren in mijn vingers gekregen. Ik deel ze met mijn klanten in mijn jaarprogramma. En jou wil ik er graag alvast van laten meeprofiteren. Je kunt meteen een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dan geef ik je mijn basisrecept om echte verbinding te maken met de mensen om je heen, met je team, met je organisatie. Om jouw impact te maken, je bijdrage te leveren. En dat is waar het jou om begonnen is!

Ik wens je fijne kerstdagen en een gezond en verbindend nieuwjaar!

Marlies