Als coach ben je ook maar een mens. Dus soms gebeuren er dingen in mijn werk waardoor ik persoonlijk word geraakt. En soms opent dat een nieuw perspectief voor de klant met wie ik werk.

Zoals afgelopen week, toen Ingrid mij vertelde hoe zij uitkijkt naar Moederdag. Gewoon een praatje pot voor een sessie. Ze vertelde dat ze op die dag altijd even in het zonnetje wordt gezet, door haar kinderen en haar ex-man, die daar aandacht aan besteedt. Zo doet zij dat ook met Vaderdag. Het zijn momenten om dankbaar te zijn voor wat er is, vertelt ze. Voor hoe zij elkaar vasthouden in de nieuwe vorm die hun gezin is. Ook al zijn zij al jaren gescheiden en hebben zij beiden een nieuwe relatie.

Op dat moment moest ik even slikken. Dit jaar zijn mijn kinderen met hun vader, mijn ex-man, in Dubai op Moederdag. Voor mij dus dit jaar geen aandacht voor Moederdag en dat raakt me. Niet om de cadeaus of het ontbijt op bed, maar om wat Ingrid beschrijft: het is voor mij belangrijk dat je elkaar helpt en elkaar tot steun bent, ook al is dat in een gescheiden situatie nog maar af en toe. Ik voel het gemis van dat moment om stil te staan bij onze prachtige kinderen en bij het gezin dat we zijn, ook al is het in een nieuwe vorm.

De sessie ging niet om mijn emoties, uiteraard, maar om Ingrid’s vraag. Mijn eerste neiging toen ik mijn eigen emotie opmerkte, was om mijn rug te rechten, mijn schouders eronder te zetten en over te gaan tot de orde van de dag. Tot mijn sessie met Ingrid dus.

En dat is zonde. Er zit zoveel kracht verscholen in dit soort momenten.

Daarom heb ik mijn eigen emoties ingebracht, ten dienste van Ingrid’s vraag. Daardoor heb ik met Ingrid kunnen kijken hoe zij de hulp en steun van haar familie ervaart en hoe dat haar helpt om haar ambitie in haar werk waar te maken. En hoe zij zelf kan reageren als zij in haar team iets meemaakt dat haar doet denken aan haar persoonlijke leven. Hoe zij haar voelsprieten kan uitzetten om te signaleren waar ze hulp en steun kan bieden in haar team. Zij kan er zijn voor de mensen in haar team, juist doordat zij zo’n steun ervaart van haar gezin. Door deze sessie – en haar losse opmerking over Moederdag – kan ze die steun voortaan bewust inzetten.

Hoe de dag er voor jou ook uitziet en welke emoties hij ook met zich meebrengt: ik wens je een mooie Moederdag toe en dankbaarheid voor alles wat er is in jouw leven!