Afgelopen weekend had ik een mooie tocht in de Weerribben op het programma staan. Maar als ik ’s ochtends op het ijs stap, voel ik het meteen: loodzware benen. Het is net als de klassieke derde skidag, de spierpijn-dag. Met dit verschil dat je dan nog vier dagen hebt te gaan. Nu is het de allerlaatste dag! Wanneer kunnen we ooit nog een keer het ijs op?

Een lichte paniek slaat met om het hart
En onzekerheid over mijn eigen kunnen. Ik wil zo graag schaatsen in de prachtige natuur, bedolven onder een laag sneeuw. Mooier wordt het niet! En nu lukt het niet. Ik ben heel even ten einde raad.

Opgeven is geen optie
Opgeven is geen optie, want dan gebeurt er helemaal niets. Dus begin ik rustig te schaatsen. Iets langzamer dan ik gewend ben van mezelf. Na een tijdje worden mijn spieren warm en gaat het steeds beter. Het wordt een geweldige laatste schaatsdag.

Mijn schaatsen is net als bij jou in het MT
Jij hebt helemaal je draai gevonden in het MT, zoals ik op het ijs. Het loopt lekker, jij kunt je standpunten naar voren brengen en trekt veel op met die andere vrouw in het MT. Totdat zij plotseling vertrekt naar een andere functie.

Ook bij jou slaat een lichte paniek je om het hart
O jee, denk je, nu blijf ik met alleen maar mannen achter. Nu ben ik mijn medestander kwijt. Want jouw gevoel is heel logisch, dat gevoel dat je een vrouwelijke medestander nodig hebt om jouw visie voor het voetlicht te brengen en impact te hebben. Wat nu?

Pas je je aan of schaats je door?
Wat doe je? Je aanpassen en je minder laten horen? Je aanpassen aan de manier waarop al die mannen het doen? Hang jij je schaatsen aan de wilgen? Of ga je door omdat opgeven geen optie is? Omdat je de mooie dingen die je wilt bereiken, dan zeker niet bereikt?

Mijn hoop is dat je doorzet. Dat je verder schaatst, eerst voorzichtig misschien. Mogelijk heb je onderweg een coach nodig die je nog beter leert schaatsen op jouw manier. Als dat je lukt, heb je de impact die je graag wilt maken, die je móet maken om voor elkaar te boksen wat je belangrijk vindt voor de organisatie en de maatschappij. Dan ben jíj straks de medestander van de volgende vrouw die in het MT komt.

Wil je met mij sparren hoe jij een topschaatser wordt in jouw MT? Mail me voor een afspraak voor een vrijblijvend strategiegesprek. Daarvoor heb ik enkele plekken per week. Ook voor jou?

Tot snel!

Marlies