Er schuilt een ondernemer in jou.

Je denkt nu waarschijnlijk ‘ik ben helemaal geen ondernemer. Ik ben leidinggevende en specialist op mijn vakgebied.’ Maar een ondernemer, denk je, ben je niet.

Toch weet ik zeker dat er ook in jou een ondernemer schuilt. Misschien ben je je er niet bewust van. Je gaat voor de inhoud, voor het belang van de interne of externe cliënt en voor het floreren van jouw team. Jij wilt die bijdrage leveren. Daar ben je mee bezig.

Niet met werven, verkopen, een bedrijf laten groeien. Niet met dingen waar ondernemers zich mee bezighouden.
Inderdaad.
En dat zou je beter wél kunnen doen!

Ontdek de ondernemer in jou en ‘verkoop jezelf’
In jouw werk heb je veel momenten waarop je jezelf moet laten zien, je kop boven het maaiveld moet steken om te bereiken wat je wilt bereiken. En dat kan heel spannend zijn. Er kunnen allerlei gedachten bij je op komen:

  • Kan ik dat wel, voor de hele groep op het podium staan?
  • Wie ben ik om die kar te trekken?
  • Ik ben gewoon goed in wat ik doe. Hoezo moet ik dat zo van de daken schreeuwen?

En iets in jou weet ook dat het belangrijk is naar voren te stappen, de leiding te nemen, te laten zien wat je doet. Voor jouw team en voor jezelf. En om daar bewust mee om te gaan, ook al denk je, hoezo is dat nodig?
Je weet het antwoord op die vraag namelijk. Je staat ergens voor in je werk. En als jij jezelf niet verkoopt, dan wordt dat waar je voor staat, niet gezien…

Waardevolle Women of Impact dag
Dat is ook wat erbij mij gebeurde tijdens de voorbereiding voor de Women of Impact dag. Een heel waardevol programma, daar was ik van overtuigd. En toch vond ik het moeilijk om de trom te roeren, om die fantastische dag te gaan verkopen.
De onzekere stemmen in mij roerden zich. ‘Wie zit daarop te wachten’, dacht ik. ‘Wat als er niemand op af komt?’ Het werkte bijna verlammend.

Bijna. Want ik laat dat niet meer gebeuren. Ik heb tijd genomen voor mezelf en geluisterd naar de stemmen in mij. Ik ben bij mezelf te rade gegaan tijdens wandelen en mediteren. Daardoor kon ik blijven voelen waarom ik doe wat ik doe… Ik voelde waar ik voor sta met deze dag. Ik heb het een paar keer hardop gezegd. En de onzekere, bescheiden stemmen in mij heb ik gerustgesteld en verzekerd dat het goed komt. En ik ben ervoor gegaan.
Met een mooie groep en een enorm waardevolle dag als resultaat!

Ja, maar jij bént toch ook ondernemer?
Ik snap dat je dat zegt. En het klopt: ik ben ondernemer en dat dwingt me om in dergelijke gevallen mijn weerstand aan te kijken. Anders komt er niemand naar zo’n dag. En jij kunt mijn tips ook gebruiken voor jóuw werk omdat jij jouw ideeën en inzichten wilt realiseren om impact te realiseren. Al merk jij het niet in je inkomsten, het gaat je immers om die impact?

5 tips om de ondernemer in jou naar boven te halen

  1. Wees je bewust van de onzekere en bescheiden stemmen in jou. Geef tijd en aandacht aan die stemmen. En ook aan de krachtige, stevige stemmen in jou. Sta erbij stil wat dat met je doet, hoe je je daarbij voelt. Zo word je je steeds bewuster van je stemmen en kun je kiezen naar welke stem je luistert. Met andere woorden, pas Voice Dialogue toe, een methode waar ik graag mee werk.
  2. Vertel in de organisatie wat je hebt bereikt met je team. Vertel ook wat jouw eigen aandeel daarin is. En let op dat je dit vertelt aan de belangrijke stakeholders in jouw organisatie, met overtuiging en energie.
  3. Heel belangrijk en vooral een valkuil voor vrouwelijke managers en experts: besteed 50% van je tijd aan je werk en besteed de andere 50% van je tijd ook aan je werk, maar bedenk je daarbij hoe je jezelf positioneert en zichtbaar maakt wat je allemaal doet.
  4. Zet voor jezelf een koers uit. Besteed tijd en aandacht aan wat jij wilt bereiken in je werk. Wat wil je bijdragen en hoe bereik je dat? Werk daarbij van binnen naar buiten: ‘leading inside out’, noem ik dat.
  5. Pas marketing- en verkoopprincipes toe. Daarmee krijg je moeiteloos het MT, jouw team of bestuurders mee met je plannen. Bouw met gemak en flair aan je expertstatus, relaties en zichtbaarheid.

Dat gaat niet van de ene dag op de andere, dat snap ik ook wel. Wil jij ook leren hoe je impact kunt realiseren en naar voren kunt stappen?

Doe mee aan de gratis online Masterclass:
De magie van leiderschap in vertrouwen
en ontdek het vuur en vertrouwen in jouw leiderschap.

op 10 december a.s. van 12.00 – 13.00 uur.

Vind je dit interessant? Meld je hier aan.