Denkend aan Kel Rela, zie ik mijzelf als meisje wegdromend in het boek. Spanning, avontuur, trots en een andere wereld die ik niet ken.

In mijn herinnering gaat het over het trotse volk van de Toeareg, anders denkend en anders levend in een spannende wereld, waarin zij hun weg moeten vinden om hun eigen pad te lopen. Een nomadenvolk uit de Sahara, dat leeft in een omgeving die gedicteerd wordt door andere partijen.

De Toeareg noemen zichzelf Imohaq, wat vrije mensen betekent. Toearegmannen dragen vanaf hun 25e een indigo blauwe sluier, waaraan zij de bijnaam ‘Blauwe mannen’ danken. Toearegvrouwen dragen geen sluier en hebben veel vrijheid in vergelijking met veel andere islamitische volkeren.

Verhalen die je hebben gevormd
Eens in de twee weken ging ik met mijn moeder en zusjes naar de bibliotheek en mochten we weer nieuwe boeken uitzoeken. Geweldig vond ik dat. Mooi om daar weer bij stil te staan.

En dat allemaal omdat Paula Brummelkamp, mijn schrijfcoach aan mij vraagt: “Wat is jouw favoriete boek uit jouw jeugd?”

Ik noem Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman en de Kinderkaravaan van An Rutgers van der Loeff-Basenau. De Gouden daken van Lhasa van Frederica de Cesco. En Kel Rela van dezelfde auteur. Paula ziet meteen aan mij dat Kel Rela nog steeds het meeste met mij doet.

We hebben allemaal verhalen die ons hebben gevormd. Die je op een bepaalde manier inspireren of een voorbeeld zijn voor wie je wilt zijn voor wie je wilt zijn als leidinggevende of als expert in jouw team.

Jij bent voor mij zo’n Toeareg
En ik realiseer me, ik zie Toeareg in mijn klanten. Althans: Toeareg zoals ik ze destijds zag op basis van dat boek natuurlijk (ik vermoed dat ik het verhaal nu heel anders zou lezen, met de ogen van deze tijd, maar het gaat me nu even om waar de Toeareg destijds voor stonden, de kern van het verhaal dat me is bijgebleven).

Jij bent voor mij een Toeareg. Een trotse vrouw die, net als de Toeareg in Kel Rela, reden heeft om trots te zijn op haar kennis en capaciteiten, die haar weg zoekt in een organisatie met andere invloeden en andere krachten. Met de centrale – steeds weer terugkerende – vraag: hoe behoud je je eigenheid in zo’n omgeving?

Hoe belangrijk het is om anderen te ondersteunen om hun eigen weg te gaan in zo’n omgeving, weet ik kennelijk al sinds mijn 9e jaar. In mijn praktijk doe ik dat elke dag.

De Toeareg in jezelf
Ben jij voluit trots op jouw kennis en capaciteiten?
Weet jij hoe jij jouw eigenheid behoudt in een veeleisende omgeving en daarmee juist resultaat boekt?
Wil je jouw visie, eigenheid en zichtbaarheid versterken met andere vrouwen in leidinggevende en expert-functies?

Spreek de Toeareg in jezelf aan op de Women of Impact dag!

Leer in één dag hoe je je eigenheid behoud in een veeleisende omgeving. Én impact realiseert.

Datum: 8 oktober 2021
Locatie: een prachtige locatie in de Haagse regio
Meer informatie: lees hier over deze leerzame en inspirerende Women of Impact dag!

En ik ben heel benieuwd: wie is jóuw boekenheld uit jouw jeugd? Welk boek inspireert jou nog steeds? Leuk om te horen!