Laat ik me eens duidelijk uitspreken: ik ben fan van Kaag. Hoe zij letterlijk en figuurlijk op het podium stapt en laat zien waar ze voor staat, geweldig!

En ja, ze maakt ook fouten
Was haar aanval op Rutte wel zo handig in de HJ Schoo-lezing?
Was ze op haar best in het Afghanistan-debat in de Tweede kamer? Het leek wel of ze ‘gevangen’ zat in de politiek van de regering, haar ministerie en misschien wel haar eigen strategie.
Was ze voldoende open naar de Tweede Kamer?
Ik denk het niet.
Maar dat maakt haar geen minder krachtige vrouw.

Waarschijnlijk was ze bovendien gewoon moe
Is een pittige formatie over links en de plotselinge machtsovername door de Taliban niet een beetje te veel van het goede? Ik denk het wel. Dan had ze de formatie dus beter even kunnen parkeren. Partijleider van de tweede partij van Nederland en minister van Buitenlandse zaken is wel heel veel om tegelijk op je bord te hebben.
En dan was daar als klap op de vuurpijl ook nog de tekening van Ruben Oppenheimer na een tweet van Wilders. Sigrid Kaag die op een bezemsteel op de Twin Towers invliegt waarop Ruttes hoofd is afgebeeld.

Ze kreeg een storm van kritiek over zich heen
Als vrouw in de politiek krijg je meer commentaar over je heen dan als man. Daar ben ik van overtuigd; ik zie het gebeuren. Want Kaag is niet de enige die fouten maakt, wel degene die in het brandpunt van de kritiek stond.
Zoals al meerdere onderzoeken is gebleken moeten vrouwen hard knokken om de top te bereiken, dus de vrouwen die dat lukt zijn vaak steengoed, zoals ook Janka Stoker zegt.

En ik vind ook dat het moet stoppen.

Deze maatschappij heeft vrouwen nodig. In de politiek, maar ook op invloedrijke posities in organisaties bij de overheid en daarbuiten.

Daarom heb ik 5 tips:

  1. De eerste tip is een tip die ook mannen ter harte moeten nemen: vrouwen zijn niet hetzelfde als mannen, verwacht dan ook niet letterlijk hetzelfde. Bekijk en beoordeel een vrouw op haar eigen merites.
  2. Zorg dat je van jezelf fouten mag maken. Prent dat jezelf in. Iedere dag weer. En leer van je fouten. Als je geen fouten maakt, dan leer je niets. Zo vertrouw je op jezelf en straal je dat ook uit.
  3. Investeer in jouw stakeholders in de organisatie. Jouw meest waardevolle stakeholders zijn goede adviseurs die alles tegen je durven te zeggen: ook (opbouwende) kritiek.
  4. Houd je koers en neem je eigen plek in te midden van de spelregels van de organisatie. Het werkt heel goed om dit ook fysiek te oefenen: ga boksen, hardlopen, surfen op zee of ren tegen een dijk op. Wat jouw vorm ook is. Voel letterlijk de kracht die in je zit en de ruimte die je inneemt. En doe datzelfde in figuurlijke zin in je organisatie: voel je kracht, neem je ruimte in.
  5. Doe mee met de Women of Impact dag op 29 oktober in museum Voorlinden en leer lef te hebben zoals Sigrid Kaag. Dat leer ik je die dag. Want ik ben ook fan van jou en van jouw kracht.

Meld je hier aan en leer meer over de Women of Impact dag