Ben jij op avontuur? En zie jij jezelf als held? Of als heldin? Ik weet zeker dat je dat bent! Ook jij zet heldhaftige stappen, in je werk, in jouw leven. Als vrouwelijk jurist, als leidinggevende. Als professional. Met jouw team. Herken jij jezelf als held op avontuur? Veel vrouwen vinden het nogal overdreven zichzelf als held te zien. Maar het geeft een mooi beeld van de uitdagingen die je op je pad tegen komt en hoe je het heft in eigen handen kunt nemen.

De Reis van de Held: over leiding nemen en groepsprocessen

Vorige week heb ik een workshop gegeven aan een groep van 16 mensen aan de hand van het thema ‘de reis van de held’. In het kader van mijn psychologie opleiding hadden we 2 dagen geen begeleider. Geen leider die voor de groep stond, ons aan de hand nam en vertelde hoe de dag eruit zou zien. We voelden ons een beetje verloren, stuurloos. Wij, een groep professionele mannen en vrouwen met stuk voor stuk rijke werkervaring.

De control-freaks hadden slapeloze nachten gehad in aanloop naar deze dag, de individualisten wilden niet samen iets voorbereiden en de introverten waren van tevoren aangemoedigd om naar voren te treden maar vonden het oh zo moeilijk om dat ook daadwerkelijk te doen. En dan waren er degenen die zich afvroegen ‘kan ik dat wel’ en ‘wat is mijn rol, mijn positie’? Wij waren met z’n allen op heldenreis. Alleen wisten we dat nog niet.

Omdat er geen begeleider was kon iedereen die dat wilde iets inbrengen. Ik wilde iets doen met de groep om te oefenen met het schakelen tussen begeleider en deelnemer. Ik had al eerder gemerkt dat ik dat lastig vind. Ik ben toch immers coach en trainer, dus ik moet het wel goed doen!

Kort geleden werd ik gegrepen door de reis van de held en ineens dacht ik ‘dat ga ik gebruiken’!

Ik vond het spannend om de workshop te geven,  ik was zoekend hoe ik het inhoud zou geven en wanneer het een goed moment zou zijn om de workshop te geven. En ook: wat zullen ze ervan vinden? Hoe neem ik de leiding terwijl ik geen coach of trainer ben van deze groep? Na even aftasten en zoeken heb ik de regie in handen kunnen nemen en ook ruimte kunnen geven aan de groep. Zo heb ik kunnen schakelen van mijn positie van deelnemer en groepsgenoot naar leider en begeleider.

Het verhaal van de Reis van de Held

De reis van de held is een metafoor voor de reis die je maakt bij het overwinnen van uitdagingen en het realiseren van verlangens en ambities, individueel en collectief. Schrijver en hoogleraar Joseph Campbell heeft in zijn boek “De held met de duizend gezichten” deze reis beschreven en in een aantal fasen uitgewerkt. De reis van de held vormt een archetypisch patroon dat is terug te vinden in veel religies, sprookjes en oeroude mythen. Ook Hollywood filmmakers gebruiken dit proces.

De reis begint met een gebeurtenis waardoor we wakker worden geschud en een verlangen wordt gewekt. Vervolgens zijn er gebeurtenissen die de held een specifieke richting opsturen. De held komt voor uitdagingen en hindernissen te staan wordt uitgenodigd om een drempel over te gaan, geholpen door hulpbronnen in zichzelf en door ontmoetingen met anderen. Aan het einde van reis is de held dichter bij zichzelf gekomen en capabel om in de dagelijkse realiteit zijn of haar rol te vervullen.

Ik ben zo gegrepen door de insteek van reis van de held en de manier van kijken dat ik het toepas in mijn coaching.

Met welke reis ben jij bezig op dit moment? Welke uitdagingen kom jij daarbij tegen?

Leiderschap & Teamtraject

In mijn top 3 trajecten – Individuele Persoonlijke Coaching, het Vrouwelijk Leiderschap programma CareerMaster Executivehet Teamprogramma – word je uitgedaagd om op reis te gaan, gericht op het overwinnen van persoonlijke en gezamenlijke uitdagingen. Ik maak gebruik van de metafoor van de reis van de held om ervoor te zorgen ervoor dat jij jouw verhaal ontdekt en jouw kwaliteiten inzet voor jezelf en voor jouw team.

Mijn mededeelnemers gaven mij na de workshop mooie complimenten en waardevolle feedback. Ik vond het geweldig om te doen en ben blij en trots dat ik het heb gedaan. Het was meteen ook mijn eigen heldenreis, realiseerde ik me achteraf. Ik heb geworsteld met mijn positie in de groep, met leiding nemen en of ik dat wel kon in deze groep. En ik heb het glansrijk overwonnen.

Ben je benieuwd naar de ontdekkingsreis voor jouzelf, jouw organisatie of team? Met mooie resultaten? Het is ieder moment mogelijk om te starten met de CareerMaster Executive* op mijn prachtige locatie in Den Haag. Ook heb ik nog plaats voor een inhouse Teamtrainingvan 5 middagen.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact met me op voor een kennismaking.

*Met deze trainingen zijn PE-opleidingspunten te behalen van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).