Al maanden sluit de deur van mijn vriezer niet goed
Er moet dus een nieuw afdichtingsrubber op. Dat weet ik al een hele tijd. En toch schuif ik het steeds voor me uit. En iedere keer als ik de vriezer aan het ontdooien ben, baal ik dat ik het nog niet heb geregeld. Dat ik het weer heb uitgesteld. (Ik ben nu heel bedreven in het ontdooien van de vriezer maar of het zo efficiënt is…)

Ik stel het uit
Toen ik eindelijk op een vrije zondag online het afdichtingsrubber wilde bestellen, kwam ik erachter dat het typenummer van mijn vriezer niet online te vinden was. Er zat maar één ding op. Meteen maandag ‘first thing’ telefonisch advies inwinnen bij de speciaalzaak.

Dat leek een goede strategie. Eén nadeel. Op maandagochtend is een afdichtingsrubber weer totaal onbelangrijk. Tegen tijd dat de speciaalzaak open is, zit ik al weer in een coachgesprek. En zo komt het weer onderaan mijn todo-list terecht.

Ditzelfde patroon herken ik bij de vrouwen die ik begeleid
Herken jij dat ook? Dat je je al vaak hebt voorgenomen om nu eens te gaan staan voor wat je belangrijk vindt? En je hebt het ook echt al wel eens geprobeerd. Maar ja, het nu ook nog volhouden. En je weet natuurlijk zelf ook wel dat het je vaker moet doen om jouw punt, jouw visie op het netvlies te krijgen bij je MT en in je team. Maar die ene keer dat je het hebt geprobeerd, was je er niet echt tevreden over. Het gaf je niet voldoende vertrouwen om het nog een keer te doen.

Doorbreek je routines
En ergens diep van binnen weet je zelf ook wel dat je het vaker moet doen om effect te sorteren. En het niet bij het oude te laten. Daarmee krijg je het niet voor elkaar. Het zijn oude routines waarin je vastloopt. Die je ongetwijfeld ook iets brengen: misschien vind je team en het MT je heel aardig of vinden ze het heel fijn dat je meteen doet wat zij van je vragen.

Net zoals ik heel goed ben geworden in het snel en efficiënt ontdooien van mijn vriezer ben jij heel goed in dingen die je ver hebben gebracht maar je nu niet verder helpen.

Dus is het belangrijk dat je niet één keer gaat staan voor wat je belangrijk vindt, maar dat je het blijft doen. En dat je ontdekt wat de manier is die bij jou past en waarmee je resultaten behaalt. En het dan steeds weer herhaalt. Keer op keer. Gedragsverandering vereist geduld en discipline. Ook als het lastig is. Misschien zelfs met vallen en opstaan.

Wat een opluchting!
Je zult merken wat voor opluchting het geeft als je het patroon doorbreekt. Net zoals ik eindeloos opgelucht was toen ik vorige week tóch maar de Onderdelenreus belde, de informatie kreeg die ik nodig had en het juiste afdichtingsrubber bestelde. Om nog maar te zwijgen van de opluchting toen dat rubber eenmaal zát, en mijn vriezer eindelijk niet meer lekte.

Dan weet ik zeker dat je zegt ‘was ik er maar eerder mee begonnen’. Dat geeft niet. Dat hoort erbij. Wees dan trots op de gedragsverandering die je tot stand hebt gebracht.

Vandaag kun je met het nieuwe beginnen. Met jouw nieuwe patroon. Niet alleen op 1 januari als een goed voornemen. Maar het hele jaar door.

En heb je wat steun nodig? Dan ben ik jouw Onderdelenreus. Ik help je met de juiste informatie, begeleid je bij het oefenen en help je om je lek te dichten!