Terwijl Kerst nadert, neem ik je even mee naar Bonaire waar ik deze zomer op vakantie was.
Zon, zee, strand.
Wuivende palmen en een relaxte sfeer.
Ik heb hard gewerkt – ik lijk best veel op mijn klanten, die er heel goed in zijn om hard te werken als leidinggevende of senior 😉
Vakantie kon ik dus best gebruiken. En hier gaat dat als vanzelf. Al na een paar stappen op het eiland vertraagt mijn normaal snelle pas.
Ik zie veel meer nu ik ook eens stil sta.

Vroeger heb ik gedoken
Maar Bonaire is niet alleen ontspannen. Ik heb iets gedaan waar ik best gespannen voor was: ik heb voor het eerst in 24 jaar gedoken. Zou ik het nog kunnen, nu ik er zo lang uit ben geweest, en een half leven ouder? Maar ik wilde het water in. Naar het koraal en de vissen. Dus hees ik me in een duikpak, tilde de zware fles met zuurstof op mijn rug en daar ging ik: over de zoutrotsen het water in.
En wat een kick was het! Om de ervaring van het duiken. Omdat ik dit keer met mijn twee kinderen kon genieten van de rust en schoonheid onder water: de mooie vissen in alle soorten en maten en het prachtige koraal. En om de zelfoverwinning van doen waar ik spanning over voelde. Ik ben best trots op mezelf.

Durf jij te duiken?
Als je een beetje op mij lijkt en op mijn klanten, dan sta je waarschijnlijk ook op de kant moed te verzamelen voor een nieuwe stap in je loopbaan, een duik in nieuw en onbekend water. Omdat je weet dat je het wilt en kunt, omdat je het resultaat van die volgende stap graag wilt, maar nog twijfelt of het écht gaat lukken. Of je het wel elke dag weer waar kunt maken.

Misschien denk je: ik kan niet zomaar gaan duiken. Ik moet heel hard blijven werken om te bereiken wat ik wil bereiken. Realiseer je dan: je kunt allang zwemmen. En dat lukt je ook in onbekend water.
Ik neem jou graag mee, de spreekwoordelijke oceaan in. Naar de prachtige onderwaterwereld met een andere dynamiek. Durf jij te duiken? En te gaan waar je voor wilt gaan?

Je moet er wel iets voor doen
Misschien moet je enkele vaardigheden aanslijpen. Net zoals ik er wel iets voor moest doen om bij die prachtige vissen en het koraal terecht te komen. Je hijst je in een duikpak, je tilt de zuurstoffles op je rug en loopt over de rotsen.
En dan is het een kwestie van doen. Duiken in dat nieuwe water, en zwemmen zoals je geleerd hebt. En genieten van al het moois om je heen.

Je kunt allang zwemmen
Als leidinggevende denk je misschien dat je constant heel hard moet werken om die nieuwe functie of dat boeiende project aan te kunnen. En natuurlijk is het spannend om naar voren te stappen. Net zoals duiken spannend is, 20 meter onder water waar je niet meteen uit kunt als er iets gebeurt, met als enige houvast een zuurstoffles op je rug.

Vertrouwen
Maar als je eenmaal durft te duiken, mag je erop vertrouwen dat het goed gaat. Want van binnen weet je dondersgoed dat je kunt zwemmen. En als je helemaal vertrouwt op jezelf, dan merk je dat er een ander perspectief is. Net als onder water.
Dan komen de vissen vanzelf naar je toe en zwemmen. Of van je weg. Het koraal is er. Daar hoef je alleen maar van te genieten.

Ben jij toe aan zo’n ‘duik’? 
Ben jij toe aan een duik, aan een volgende spannende stap in je loopbaan? Realiseer je dan dat je zwemmen kunt, en neem de sprong!

Vind je het interessant om samen te bekijken of hoe je die sprong kunt nemen?
Meld je aan voor een persoonlijke strategiegesprek.