In de auto luister ik naar een podcast van Esther Perel. Ik hoor vol bewondering hoe ze de juiste snaar raakt. En hoe ze het open gesprek voert.

Ruimte creëren in een gesprek
Gesprekken voeren we vanuit allerlei aannames. En dat doe we voor een groot deel ook nog eens onbewust. Een aanname is een projectie van onze eigen normen en waarden en behoeftes. We projecteren erop los. Dat belemmert een open gesprek.

Zo niet Esther Perel
Esther accepteert de geïnterviewden en hun situatie helemaal en onderzoekt zonder te oordelen. Ze legt zichzelf niet op voorhand een doel of uitkomst op. Ze luistert naar wat er speelt. En ze stelt vragen op basis van haar goed ontwikkelde intuïtie. Daarmee geeft ze alle ruimte aan het gesprek. Inspirerend om naar te luisteren!

Luister bijvoorbeeld de podcast How’s work with Esther Perel

En toch realiseer ik me dat ik nog iets mis
Ik ben op de terugweg van de opleiding lichaamsgericht werken. Misschien is het dat het me daarom opvalt dat Esther Perel niet werkt met het lichaam. In elk geval niet in deze podcasts.

Door lichaamsgericht werken heb ik geleerd om mijn leiderschap te pakken. Dat is waar ik expert in ben en waar mijn klanten enorm veel baat bij hebben.

Leiderschap pakken
Monique heeft dat ook gedaan, haar leiderschap gepakt. Dat ging niet zonder slag of stoot. Monique werkt als manager bij een ministerie. Zij stuurt 3 teams aan. Monique is wel eens onzeker of ze het wel kan. En vraagt zich ‘stiekem’ wel eens af waarom ze op deze plek zit.

Als Monique bij mij is beginnen we met een bodyscan (een mindfulnessoefening) en een ademhalingsoefening. Dan gaan we rustig bewegen. Op die manier gaat Monique uit haar hoofd en meer in haar lichaam.

Monique liet haar lichaam mee besluiten
Ik vraag Monique om de situatie in haar MT en team weer te geven in een opstelling. Zelf neemt ze ook deel aan de opstelling. Zo kan zij ervaren welke situatie goed voelt voor haar en wat zij moet veranderen. Ik vraag haar ook de opstelling te wijzigen en dit hardop uit te spreken. Hierdoor oefent Monique hoe ze dit in een dag later in praktijk kan brengen.

Monique ervaart zo waar haar kracht ligt en wat er moet veranderen. Ze kan hiermee nu vol vertrouwen aan de slag.

Lichaamsgericht leiderschap
Vele andere vrouwen die ik coach hebben ervaren hoe goed dit werkt. En hoe het hen helpt om hun leiderschap te pakken door ook hun lijf te laten beslissen.

Het valt me op dat ik geen podcast ken op het gebied van lichaamsgericht leiderschap, terwijl ik er toch veel over weet. Als jij ze wel kent dan houd ik me aanbevolen voor jóuw inspiratietips.