Er zat eerst een foutje in dit blog. Ik heb het eruit gehaald, maar ik had het kunnen ‘handelen’ als ik het had laten staan en erop zou zijn aangesproken. Voor heel wat van mijn klanten is dat stiekem een nachtmerriescenario. Ze zijn bang om door de mand te vallen. Zelfs op het hoogste niveau in organisaties tref ik klanten aan die daar bang voor zijn.

Zelfs zij hebben het gevoel dat ze iets doen wat ze eigenlijk niet kunnen
Succesvolle hoger opgeleide vrouwen kunnen er last van hebben. En ook mannen, blijkt uit onderzoek. Als je last hebt van zo’n ‘imposter syndrome’ en succes hebt, kun je het gevoel hebben dat je ieder moment door de mand kunt vallen. Of dat je eigenlijk niet op die plek hoort, dat je maar wat aanrommelt en een soort bedrieger bent.

Ik vind dat jammer, omdat er zo veel talent en zo veel levensvreugde mee verloren gaat. Daarom benoem ik het regelmatig, zoals in de podcast die ik onlangs opnam. Daar kwamen veel reacties op, zoals deze:

Ha Marlies, wat een leuk en herkenbaar stuk. Ook dat over het imposter syndrome. Ik heb, gedurende mijn hele RAIO-opleiding (voor startende rechters en officieren van justitie) en nog jaren daarna gevreesd dat ik door de mand zou vallen. Dat zou blijken dat ik dit helemaal niet zou kunnen, dat zou blijken dat ze een fout in de selectieprocedure hadden gemaakt. Tenslotte: waarom zou ik wel door die selectie heenkomen en zoveel anderen niet?

Gelukkig ben ik daar inmiddels overheen en weet ik dat ik goed ben in wat ik doe. Op mijn manier. Er zijn ook andere manieren die goed zijn en zo zorgen we samen voor een gevarieerd palet aan professionals. Ik heb nu wel vaker het tegenovergestelde (is daar ook een woord voor?): dat ik denk: als hij (toch nog vaak een hij) het kan, waarom ik niet? Of zelfs: ik zou het beter kunnen.

Zo mooi dat ze het heeft omgedraaid. Dat ze denkt: als hij dat kan dan kan ik het ook. En te weten: ik ben goed in wat ik doe, op mijn manier.

Die ommekeer, dat is waar ik mijn klanten ook bij begeleid. Om te vertrouwen op wat je allemaal kunt. En dat je dat ook mag laten zien. En dat steeds harder werken en de lat nóg hoger leggen voor jezelf, niet de oplossing is.

Met de vrouw van de RAIO-opleiding ga ik binnenkort wandelen. We hebben heel wat te vertellen aan elkaar. Over het overwinnen van het imposter syndrome bijvoorbeeld. En hoe het dan lekker niet meer erg is als er een foutje in je blog staat.